Page 1 of 1

DC menu selection as momentary switch

PostPosted: Tue Sep 07, 2021 2:34 am
by JM Race
Like the title says, I am wanting to momentarily change a channel value based on a menu selection. In this case set a boolean to true for a half second to trigger a trunk release solenoid thru the pdm. And then have it automatically reset to false after the half second. I have tried with set/reset, momentary, timers, etc. but I keep hitting dead ends. Has anyone done this or have any insight on how to do it?

Thanks,

Joe

Re: DC menu selection as momentary switch

PostPosted: Wed Sep 08, 2021 12:47 am
by Anthony
Have you got the menu component correctly configured?

1. ticked the box on the Menu Item "Set output on channel select"
2. set the value to ensure the timer or momentary switch is triggered

If so, I'd have thought that most of the options you have mentioned would work ok.
Is there any real need for the half second hold and then reset to false?
Personally I would either use a counter with follow changes selected or a momentary switch via a user condition

Re: DC menu selection as momentary switch

PostPosted: Wed Sep 08, 2021 1:47 am
by JM Race
The menu is set correctly. The problem seems to be that menus can only assign a value to a standalone channel, not a value channel associated with a timer/counter/global condition. Any time I try to change one of these I get an error message stating I am trying to assign a channel that cannot be assigned.

I don't really need exactly a half second hold, but I want it to be longer than instantaneous so it doesn't get skipped over in the can bus transmit sequence. This car is a high end pro touring build with a custom interior and most functions being done with menus and the rotary controller. I don't want to start cluttering it up with extra buttons and switches if possible.

Re: DC menu selection as momentary switch

PostPosted: Thu Sep 09, 2021 12:42 am
by Anthony
I have just done some tests, I can see what you mean re the associated channels.

I was able to get it to work using a global condition with the menu output value as the trigger and the reset value as the global condition being true for =>0.5

Only issue with doing it in that fashion is that when the menu output is selected (to open the trunk) once it doesn't reset itself which means it wouldn't trigger the next time you hit the menu button... the only workaround is to add a secondary menu button that when pressed reset the output back to 0 (effectively making opening the trunk a 2x stage process if opened multiple times in the same session)

Someone else may have some better ideas...

Re: DC menu selection as momentary switch

PostPosted: Tue Sep 14, 2021 5:18 am
by JM Race
That's about as far as I got also. The momentary aspect of it really isn't the issue, its being able to reset the other conditions of the operation. I used the menu output value with an AND operator and the momentary action of the rotary controller dial button to get a true conditioned momentary. But again it comes down to being able to reset the menu output value. I tried with a numeric editor also thinking that the constant update option might have a different
result. It doesn't.

Re: DC menu selection as momentary switch

PostPosted: Wed Sep 15, 2021 12:16 pm
by adrian
I can't think of a way to do this with the menu system as it stands. I'll add a feature request to be able to have a reset condition for menu output channels.

Re: DC menu selection as momentary switch

PostPosted: Thu Sep 16, 2021 8:18 am
by JM Race
Thanks Adrian. Having a reset will definitely help. Could you also mention something about being able to use menus to control the value channels or start/stop conditions of timers, counters, global conditions, etc? It seems like that would open up a world of possibilities.